30 mars 2016

En lättare variant av räkmacka

Du behöver:

Ägg
Hackad persilja
Majonnäs
Räkor
Citron

Gör såhär:

Börja med att gärna lägg fram räkorna dagen innan så de verkligen hinner tina tills det är dags att förbereda maten. Häll upp vatten i en kastrull och lägg i så många ägg du vill ha, jag blev supermätt på tre stycken. I med salt och sätt på högsta värmen, när det börjat koka sätter du klockan på 8 minuter då äggen ska bli hårdkokta. Under tiden skalar du räkorna och skär citronen i skivor, för min del blev det bara en halv. När äggen är färdigkokta ställer du dem och kastrullen i kallt rinnande vatten i diskhon. Låt stå ett tag så blir det lättare att skala sen. Dela äggen i halvor - ett tips är att skära av en liten liten bit av ändarna så att de står bättre, klicka på majonnäs och fäst sedan fast räkorna, så mycket det går! På med persilja och kläm citronen över ägghalvorna.

29 mars 2016

Kvällsmat

Vi åt en väldigt tidig middag som för min del bestod av grillade kycklingklubbor. Men nu runt 22-tiden blev jag en aning hungrig så jag valde att göra lite kvällsmat. Det behöver inte alltid vara så himla krångligt och det är det jag gillar mest med LCHF. Det enda jag gjorde var att plocka fram två blad romansallat, några skivor prästost, basturökt skinka och ekologiska cocktailtomater. Vipps så hade man två kvälls"mackor". Perfekt med en kopp te - jag vill passa på att rekommendera Liptons blueberry muffin-te!

27 mars 2016

Istället för påskgodis

Den här helgen är och har varit tuff. Det har nästan varit så att jag känt för att strunta i allt som har med LCHF att göra, men jag har varit stark. Stått emot. Jag har aldrig tänkt på hur stor del sötsaker har av påsken. Det är helt sjukt! Vart man än är - i mataffären, på ett café, inne på facebook, instagram - så är man förföljd av extrapriser på godis. Socker. Gift. Ush! Det har varit jättejobbigt att se allt detta men jag är å andra sidan riktigt stolt över att inte ha fallit dit.

Igår köpte vi hem naturella jordnötter och rostade i ugnen med salt. Det blev gott och jag var nöjd efter bara några stycken. Köpte även en ölkorv men den fick ligga kvar i kylen till en annan dag. Happy me!

25 mars 2016

Sallad med ägg, bacon och fetaost

Det kändes som fredag igår och därför är det extra skönt att det bara var torsdag och istället är fredag idag. Glad påsk på er vänner! Jag tänkte dela med mig av salladen vi gjorde igår - den var helt fantastisk! Vi blev hur mätta som helst och jag insåg att vi måste göra detta mycket oftare.

Du behöver:

Gul paprika
Röd paprika
Romansallat
Isbergssallat
Tomater
Ananas
Gurka
Bacon
Ägg
Fetaost

Smaksätt med:

Olivolja
Balsamvinäger
Vitlökskrydda
Flingsalt
Timjan
Salladskrydda

Gör såhär:

Hacka alla grönsakerna i små bitar och rör ihop i en stor bunke. Klipp baconen i små bitar och stek tills det är knaperstekt och stek sedan äggen. Smaksätt salladen med kryddorna och med vinäger och oljan. Skär fetaosten i små tärningar och tillsätt dem till salladen, rör runt. När baconen är klar lägger du den på papper så du får bort det överflödiga fettet. Lägg upp en portion sallad på din tallrik och tillsätt sedan bacon och ägg som du skurit i mindre bitar. Jag unnade mig lite ceasardressing till detta också. Så himla gott blev det!

24 mars 2016

Pannbiff med karamelliserad lök

Igårkväll gjorde vi pannbiff med karamelliserad lök till middag. Det var jättegott! Jag som aldrig lyckats göra saftiga, smakrika biffar lät min pojkvän tillaga dessa (och självklart lyckades han även med denna måltid) medan jag nöjde med mig att steka all lök.

Du behöver:

Nötfärs
Finhackad gul lök
Svartpeppar
Salt
En skvätt grädde
Ett ägg
Koriander
Oxfond
Gul lök
Smör till stekning

Gör såhär:

Börja med att finhacka en gul lök, alternativt två små som i vårt fall. Ta sedan två-tre gula lökar och skär dem så du får en massa fina härliga lökringar. I med massa smör i en panna och sedan i med lökringarna. Stek tills de mjuknat och fått en fin färg. Vi tog två normalstora lökar och vi var två personer.

Sedan är det dags för pannbiffarna! Fram med en bunke där du har i nötfärsen tillsammans med ett ägg, den finhackade löken och salt samt peppar. Rör runt, använd gärna händerna. Tillsätt lite grädde, oxfond och koriander. Sedan formar du färsen till normalstora bollar/biffar och steker i rikligt med smör. Vänd efter ett tag och kolla sedan med hjälp av en kniv hur färgen ser ut inuti. När de är genomstekta är de klara och det är bara att plocka fram lite lingonsylt och njuta av denna helt otroligt goda husmanskosten!

22 mars 2016

Det behöver inte vara så svårt

Ni som känner mig vet att jag gillar simpel matlagning, och det är väl även därför jag gillar LCHF-kosten. Det är verkligen inte krångligt - du behöver inte hålla på och väga och räkna, du bara äter när du är hungrig, av det du tycker om i köttväg, någon smarrig sås (bearnaiesås?) och sallad. Hur enkelt och gott som helst! Igår gjorde jag iordning luncher för veckan. Det fick bli broccoli med lax och sås. Såsen är gjord på fet creme fraiche och en klick senap. Supergott! Se, det behöver verkligen inte vara krångligt!

21 mars 2016

Pepparbiff med chilibearnaisesås

Jag har bestämt mig för att försöka äta mer strikt LCHF. Det känns som att det har blivit en aning för mycket gratänger, låtsas-bröd osv. Jag tänkte försöka äta lite mer som jag gjorde i början, för fyra månader sedan. Alltså mer kött, en skvätt fet sås och mycket sallad. Mums! Så blev det ikväll, eftersom jag hittade billiga pepparbiffar på affären, och sallad och chilibearnaisesås hade vi hemma! Sjukt gott!

Kesobröd

Ni kanske minns att jag gjorde kesoplättar för ett tag sedan? Jag tycker det är tråkigt att det tar så lång tid att steka dom, och därför tänkte jag idag dela med mig utav ett annat, liknande recept som också kan likna LCHF-brödet jag gör ibland. Det jag gillade med dessa var att de inte smakade för mycket ost som jag ibland kan tycka LCHF-brödet gör. De funkar dessutom både som plättar och som bröd.

Du behöver:

500 g (en stor burk) keso
4 ägg
1 msk fiberhusk
Salt

Gör såhär:

Häll i alla ingredienser i en bunke och mixa med stavmixer tills du får en fin smet. Låt stå och svälla en stund och sätt ugnen på 175 °C (varmlufts). Ta fram en plåt med bakplåtspapper och klicka ut runda kakor på plåten. Jag fick det till två plåtar. Sen in i ugnen i 20 minuter. Låt svalna och njut! Jag hade faktiskt på lite olika fröer på några av dom.

20 mars 2016

Ostpuffar

Tänkte bara tipsa om ett snacks som inte går utanför LCHF´s gränser. Jag själv har svårt för brieost men de som tycker om det lär gilla det här inlägget. Köp hem en brieost du gillar, jag tog den här trekantiga "President". Skär små bitar och lägg på en tallrik och kör sedan på högsta värmen i micron (jag hade 800 w) i 2-3 minuter, beroende på hur stora bitarna är. Du ser att de är färdiga när de liksom smält och blivit små hårda puffar. Låt sedan svalna och mumsa (med måtta, såklart)!

Köttfärsfylld paprika med parmesan

För mig var detta faktiskt första gången jag åt fylld paprika, men det var jättegott. Väldigt enkelt också och tog inte allt för lång tid. Nästa gång tror jag vi kommer testa att fylla paprikan med tacofärs. Vi som älskar tacos! Hur som helst känns denna rätt väldigt LCHF´ig!

Du behöver.

Gårdagens fantastiska köttfärssås
Paprikor
Någon ost du gillar
Parmesanost
Olivolja

Gör såhär:

Vi hade kvar köttfärssås från gårdagens lunch och använde oss av denna. Receptet hittar ni här! Skär bort "locket" på paprikan och töm den på kärnhuset. Lägg i ost i botten av paprikan och häll i så mycket köttfärssås det går och toppa med riven parmesanost och en skvätt olivolja. In i ugnen sedan på 225 °C i ca 30 minuter. Njuuuuut! Som tillbehör hade vi creme fraiche med pressad vitlök, samt hackad lök vi stekte i massa smör tillsammans med lite tomatpuré, olivolja, salt, peppar och halva körsbärstomater. Mycket gott!

19 mars 2016

Mikaels fantastiska köttfärssås

Jag och pojkvännen kom fram till att vi inte ätit köttfärssås tillsammans under vår tid tillsammans. Konstigt ändå med tanke på hur mycket pastarätter vi åt i början. Det fick i alla fall bli detta till lunch och Mikaels köttfärssås blev helt fantastiskt god!

Du behöver:

Nötfärs
Gul lök
Vitlöksklyfta
Oxfond
½ köttbuljong
Svartpeppar
Salt
Chili
Morötter
Krossade tomater
Soya
Grädde
Timjan
Ketchup
Tomatpuré
Smör (till stekning)

Gör såhär:

Hacka gula löken i små bitar och stek detta i rikligt med smör. När löken fått färg tillsätter du nötfärsen och väntar tills den är genomstekt. Häll sedan i resterande ingredienser och låt sedan detta stå och puttra ca 30 minuter, gärna under lock. Smaka av och vänta tills morötterna mjuknat. Jag åt denna underbara rätt tillsammans med romansallat och röd paprika och det passade utmärkt. Men det går självklart att ha annat tillbehör om man vill det.

17 mars 2016

Blåbärsmuffins á la LCHF

Hittade ett recept på nätet på blåbärsmuffins och var tvungen att testa. De blev faktiskt väldigt goda, och jag gillade att man inte skulle använda sig utav sötströ eller annan sötning. Det är alltid roligt att testa någonting nytt och perfekt att ha hemma i frysen och plocka fram de gånger man får besök. Framöver slipper jag sitta och titta på när de andra mumsar!

Du behöver:

4 ägg
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 dl kokosgrädde
3 dl blåbär

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 °C. Vispa äggen fluffiga, gärna med elvisp men jag använde mig utav vår nya stavmixer som fungerade toppen. Smält smöret och tillsätt grädden. Ta nu alla de torra ingredienserna och blanda dessa i en annan bunke. Blanda sedan ned smöret och grädden i äggfluffet och sedan även de torra ingredienserna. Blanda allt väl och låt detta stå och svälla i ca 10 minuter.

Plocka fram en plåt och ställ ut muffinsformar, jag använde mig utav några större varianter men så länge de inte är för tunna spelar det inte så stor roll. När 10 minuter gått fyller du muffinsformarna med ca 1 msk smet och strör över ca 1 tsk blåbär och sedan ytterligare 1 msk smet och några blåbär på toppen. När all smet och blåbär ligger i formarna ställer du plåten i ugnen längst ned och sätter klockan på 15 minuter. Flytta efter dessa minuter sedan upp plåten till mitten av ugnen och grädde ytterligare 15 minuter. Sen är de klara!

16 mars 2016

Kassler i sweet chilisås

Ska jag vara ärlig är väl inte kassler mitt förstahandsval när det kommer till kött och protein men Hemköp hade så himla bra pris på kassler denna vecka så jag köpte en bit och gjorde matlådor på den. Till grytan som blev väldigt god hade jag kall kokt rödbeta.

Du behöver:

Kassler
2,5 dl grädde
1 dl sweet chilisås
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Chili
Paprikakrydda
Riven västerbottenost

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 C och skär kasslerbiten i inte allt för tjocka skivor. Lägg dessa i en ugnssäker form och peppra (svart och vit), salta och ta sedan fram en bunke och rör ihop grädden, sweet chilisåsen, vitpeppar, svartpeppar, salt, lite chili, paprikakrydda och riven västerbottenost. Häll sedan detta över kasslern och rör runt lite i formen. In i ugnen i ca 30 minuter. Här kan du passa på att koka och skära ditt tillbehör, i mitt fall var det alltså rödbetor. Det passade utmärkt! Den lite heta och smakrika grytan till kalla rödbetan.

15 mars 2016

Romanbåtar med tacofyllning

Vad ni kanske inte vet så är tacos min favoriträtt. Speciellt när ICA kom med sina egna glutenfria tortillabröd. Så himla gott! Jag ska faktiskt framöver testa att göra blomkålstortillas men ikväll var vi hungriga och snabbt skulle det gå. I min tacos brukar jag ha creme fraiche där jag pressat vitlök i, hackad ananas, gurka, riven ost, tomat, paprika, rödlök och Självklart tacofärs. Under senaste tiden har jag använt mig utav romansallat istället för tortilla. Det fungerar bra men de blir en aning smala och små, mina tacobåtar. Men gott blir det!

14 mars 2016

Torsk med täcke

Måndag innebär veckohandling så det gjorde vi direkt när jag kom från jobbet ikväll. När pojkvännen var ute och sprang passade jag på att fixa matlådor för tisdag och onsdag. Det fick bli torsk med täcke. Luktar otroligt gott här hemma och superenkelt var det! Får se vad jag ska ha till, förmodligen en fräsch sallad bara.

Du behöver:

Torskfiléer
2 dl creme fraiche
En stor vitlöksklyfta
1 msk fransk senap
1 krm salt
1 dl riven västerbottenost
3 msk hackad persilja
Smör till formen

Gör såhär:

Börja med att sätta igång ugnen - 200 °C! Sen smälter du en bit smör och smörjer en ugnssäker form. Lägg i filéerna och ta fram en bunke. I med creme fraichen, pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt senap, salt, ost och persilja. Rör runt och smeta ut denna härlighet över fiskfiléerna. In i ugnen i 20-30 minuter och vipps så är det färdigt!

13 mars 2016

Pannkakor

Pojkvännen och jag fick en stavmixer i inflyttningspresent av mina föräldrar så nu var jag bara tvungen att äntligen testa att göra pannkakor. Dom blev jättegoda, och väldigt mäktiga!

Du behöver:

2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
Lite salt
1 tsk vaniljpulver

Gör såhär:

Häll alla ingredienserna i en bunke och mixa med en stavmixer. När det liknar en smet och allt är blandat är det bara att steka i rikligt med smör. Jag tillsatte lite smör för varje pannkaka. Och då det egentligen är recept till våfflor men vi inte äger ett sådant järn ännu så blev det lite mindre och lite tjockare pannkakor. Mer som american pancakes! Servera gärna med hallon och vispad grädde!


10 mars 2016

Kesoplättar

De här plättarna gjorde jag mycket av förr men de funkar även i LCHF-kosten och passar perfekt som lunch, mellanmål eller en redig frukost. Därför har jag stått och stekt iordning till imorgonbitti. De är verkligen superenkla att göra, det enda är att de kan ta tid att steka.

Du behöver:

2 ägg
1,5 msk fiberhusk
200 g keso
Salt
Smör

Gör såhär:

Rör ihop alla ingredienser (inte smör, det ska du bara steka i) och sätt på spisen på hyfsat låg värme. Klicka sedan i en del av smeten i stekpannan som har smält smör i sig och försök pressa ut den med stekspaden. Låt sedan vara tills den går att vända på och stek på andra sidan. Jag gjorde fyra stycken, lite tjockare och inte jättestora. Men det bestämmer man själv över hur man vill göra!

Supergott att ha vispad grädde och bär till, eller hallonkvarg, eller chokladpudding!

8 mars 2016

Mammas fröbullar

Blev bjuden på mammas helt underbara fröbullar i helgen så jag var tvungen att göra en plåt hemma för att ha lite bröd att lyxa till det med vissa morgnar. De här ska funka för alla som är veganer, nötallergiker, glutenintoleranta samt de som kör low-carbkost. Bra va? Jag säger bara en sak - de här med massa smör, ost och gurka. Mums!

Du behöver:

3 msk psylliumfrön (hela)
0,5 dl linfrön (hela)
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
5 dl kallt vatten
1,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 krm salt

Gör såhär:

Börja med att blanda ihop psylliumfrön, linfrön, solroskärnor och pumpakärnor i det kalla vattnet. Blanda en aning och låt detta stå och svälla i 60 minuter. Sedan tar du fram ännu en bunke och blandar i kokosmjöl, fiberhusk, bakpulver och salt. Rör runt. Sätt ugnen på 225 °C. När timmen har gått för ingredienserna i första bunken häller du över andra bunkens innehåll i första bunken. Rör om försiktigt och låt detta stå och svälla i 15 minuter.

Ta fram en plåt med bakplåtspapper och forma degen till 8-10 små runda bullar. Ha fuktade händer när du gör detta! Lägg dom på plåten och in i ugnen i ca 30-35 minuter i mitten. Tänk på att bullarna ska ha svalnat helt innan du skär dem om de ska delas. NJUT!

7 mars 2016

LCHF för alla i familjen

När jag klickade hem den här boken från Bokus var det mest för att den var riktigt billig. Man kan ha en del tankar kring just Katrin Zytomierska men om vi bortser från detta känns det ändå som att den här boken kan ge en del inspiration i köket. Vår familj här hemma består ju endast av två personer, vuxna men jag som gillar att ha det enkelt tänkte att boken skulle innehålla en del "vanlig" och simpel mat. Det ska bli jättekul att laga utifrån denna bok! Passa på att köpa den nu, den kostar bara 35 kr (!) på www.bokus.com!

6 mars 2016

Fröknäcke

Jag är tillbaka hemma i Stockholm och efter kvällens middag gjorde jag fröknäcke för första gången. Det är ju så himla gott! Det är hemma hos min mamma jag har fått smaka detta och hon var så snäll som skickade med mig en färdig mix från Risenta idag. Hur simpelt som helst!

Du behöver:

1,5 msk rapsolja
2,5 dl Risentas "Fröknäcke bakmix"
2 dl kokande vatten
Salt

Gör såhär: 

Koka upp 2 dl vatten i en kastrull och häll sedan detta i en bunke och i med mixen. Tillsätt sedan oljan och rör runt. Ta fram en plåt med ett bakplåtspapper på och häll ut smeten och gör den till en platt kaka. Sedan saltar du bara och kör in den i ugnen på 175 °C i cirka 45 minuter. När du tagit ut plåten och knäckebrödet har kallnat bryter du ned brödet i små bitar.

Hasselbackskyckling med fetaost

Helgen har spenderats i Karlstad där jag kommer ifrån och igår stod jag för middagen och det fick bli någonting jag längtat efter att göra - kyckling. Min pojkvän tål inte detta så jag får passa på när jag är iväg. Mamma och pappa älskar kyckling!

Du behöver:

Kycklingfilé
Frusen spenat
En klyfta vitlök
100 g färskost (naturell)
100 g fetaost
Riven mozarella
Chilipulver
Salt
Svartpeppar
Smör

Gör såhär:

Börja med att sätta på ugnen på 200 °C och hacka vitlöken i små bitar. Fräs spenaten i mycket smör tillsammans med vitlöken och salta samt peppra. Blanda ned färskosten och smula ned fetaosten och blanda. Ställ detta åt sidan en stund och börja med kycklingen. Snitta filéerna precis som du gör med hasselbackspotatis. Tvärsöver filén men inte hela vägen genom. Fyll sedan varje flik med fyllningen och salta samt peppra. På med riven ost och chilipulver och in i ugnen i cirka 30 minuter.

Under tiden kycklingen tillagas kan du passa på att fixa tillbehör. Jag tycker det räcker med en fräsch sallad för maten är så himla mättande, men vi hade ändå sjögräsnudlar till som sköljdes av och stektes med lite sambal oek och hackad vitlök samt lite sweet chilisås.

5 mars 2016

Kakor och desserter

Kanske inte är superaktiv här just för tillfället då jag har mycket i skolan och just nu under helgen hälsar på familj och vänner i Karlstad. Ändå ville jag passa på att tipsa om ännu en bok. Denna kommer jag nog använda en del. Perfekt att denna trillade ner i brevlådan då pojkvännen påpekade att jag måste ha mer bakverk och efterrätter på bloggen. Så sant!

Boken finns på www.bokus.com och kostar bara 89 kr nu på deras stora REA.

3 mars 2016

Bok-tips

Tänk vad roligt det är med böcker! Det tycker i alla fall jag, och jag har helt glömt bort att visa er samt rekommendera mina nyaste till samlingen. Jag fick den här kokboken av min pojkvän förra veckan när jag var dålig. Det finns massor med spännande recept och vi planerar att testa det mesta! Jag fick även hem två andra som jag beställde från Bokus, så de ska ni också få kika på framöver. Om ni blir sugna på boken, kan den beställas från www.faktabocker.se.

1 mars 2016

Egg-mug

Ett tips för den som kanske inte alltid har jättemycket tid såhär på morgonen. Ta fram en mugg och lägg i den ost du föredrar och knäck sedan ett ägg och salta samt peppra. In i micron i 45 sekunder, sedan har du där en stadig och riktigt god frukost.