8 dec. 2017

Kikärtspaj med fetaost och soltorkade tomater (vegetariskt)

Det är alltid roligt att testa nya grejer i köket och för ett tag sen fick jag höra om en matpaj vars skal var gjort på bland annat kikärtor. Jag har aldrig ätit kikärtor förut och hade ingen aning om hur man tillagade dessa. Men det är ju just detta som är så oerhört kul med matlagning - att testa något helt nytt!

Pajskal 
Du behöver:

3 dl kikärtor (ett tips är att välja färdigkokta så allt går en aning snabbare)
3 msk mandelmjöl
2 msk valfri olja - jag valde matolja
Salt

Gör såhär:

Har du valt att göra som jag och köpa helt naturella kikärtor som inte är tillagade, börjar du med att hälla av dessa i en sil och skölj med kallt vatten. Koka sedan i vatten i ca 40-50 minuter och häll sedan av i ett durkslag. Använd tumme och pekfinger för att "ploppa" ur kikärtan ur dess skal, som du slänger. Samla sedan alla kikärtor i en mixer och tillsätt mandelmjöl, salt och olja. Mixa så du får en fin deg och tryck ut denna i en pajform. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåp i ca 20 minuter innan du förgräddar pajskalet i ugnen på 200 °C. 20 minuter ska räcka! Medan pajskalet gräddas tar du fram ingredienser till din pajfyllning. Se nedan!

Pajfyllning
Du behöver: 

2 ägg
1 burk kesella
150 g fetaost
2 rivna morötter
2 dl riven ost
2 pressade vitlöksklyftor
Soltorkade tomater
Salt
Peppar

Gör såhär:

Vispa ihop ägg och kesella lätt. Tillsätt de rivna morötterna, den rivna osten samt pressad vitlök. Häll allt detta över ditt förgräddade pajskal och ta sedan fram en bra vass kniv och hacka de soltorkade tomaterna samt tärna fetaosten. Tryck ner dessa i äggstanningen och tillaga i ugnen, på 225 °C i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar