14 okt. 2016

Köttfärsfyllda piroger

Mamma tyckte de såg ut som dinosaurier och kusinen som en calzone. Hur som helst är det små söta glutenfria köttfärsfyllda piroger jag gjort. Det var allra första gången och det är väl därför de kanske inte liknar det de ska. De blev supergoda och eftersom inte vi hade hur mycket köttfärssås som helst kvar kunde jag göra frallor på degen som blev över. Super!

Du behöver:

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella (naturell 10 %)
1 tsk salt
7,5 dl glutenfri mjölmix (jag fick dock använda mer än så pga degens kletiga konsistens)

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, fiberhusk och olja. Låt stå och svälla i 10 minuter och häll sedan i kesella, salt och det mesta av mjölmixen. Arbeta med degen, använd händerna eller gärna maskin. Låt degen sedan stå och jäsa i 30 minuter.

Antingen kanske du har köttfärssås eller köttfärsröra klar annars gör du bara din favorit under tiden degen jäser. När de där 30 minuterna har gått formar du degen till ca 6 st bullar. Kavla ut eller använd händerna och gör dom runda, lite ovala platta plättar. Lägg dessa på en bakplåtspappersklädd plåt. På med köttfärsen och vik över degen så du får en halvmåne. Använd nyporna eller en gaffel och tryck på ovansidan så inte pirogen öppnar sig. När alla är klara penslar du med antingen mjölk, vispat ägg eller olja. In i ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg, ett tips är att efter en stund lägga över folie så inte ovandelen blir för mörk. Ta ut och ät, och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar