27 jan. 2017

Rispytt med het kycklingkorv

Du behöver:

200 g kokt ris
6 heta kycklingkorvar
1 dl mjölk
1 klyfta vitlök
1 gul lök
1-2 dl gröna ärtor
Salt
Peppar
Curry
3 morötter
Olja

Gör såhär:

Koka upp riset som vanligt och ställ av när det är klart. Hacka gul lök och stek i olja och ha sedan även i pressad vitlök. Hacka morötterna i tunna skivor och tärna kycklingkorven. Stek upp korven i en annan stekpanna och häll sedan över vitlök, gul lök, ris, morötter, gröna ärtor och tillsätt mjölken. Smaksätt med salt, peppar och curry. Låt stå och puttra en stund på spisen på jättelåg värme.

25 jan. 2017

I samarbete med Mathem.se

I och med lill-lördag och löning för många - antingen idag eller inom några få dagar - tycker jag att vi kan ge oss själva en liten present. Fram till den 28 februari får ni nu F R I frakt när ni beställer på MatHem.se för minst 700 kr och anger koden "EMMAFRI" i kassan.

Som de flesta av er vet handlar jag själv från MatHem.se och jag är jättenöjd! Här har de mycket glutenfria alternativ och det är ju perfekt för mig med celiaki, och jag vet att några av mina läsare också har diagnosen - så passa på, prova! I övrigt är det bara så himla lyxigt att få matkassarna hemkörda och uppburna till ens hem - ännu en fördel för mig som har problem med ischias och inte klarar av att bära tungt för tillfället. Jag vet även att många barnfamiljer föredrar att få lite hjälp då det är många bollar i luften för både barn och föräldrar. Här slipper ni åtminstone ett moment och har mer tid till varandra!

Därför ber jag er testa att lägga en order i deras webbutik, testa att ge er själva en lyxigare vardag - skäm bort er själva för en gångs skull. Perfekt också inför helgen! Och jag kan meddela att alla de chaufförer som kört hem mat till oss har varit supertrevliga!

22 jan. 2017

Glutenfri nutellacheesecake

Du behöver:

Två paket glutenfria digestive
100 g rumstempererat smör

En burk nutella
300 g philadelphia
2 msk florsocker

Finhackade hasselnötter

Gör såhär:

Smula sönder kexen i en bunke och tillsätt det mjuka smöret och arbeta dessa ingredienser till en fin deg med händerna. Ta fram en form med avtagbar botten och fyll den med degen. Se till att hela formen är täckt och ställ in i kylen en stund. Ta fram en ny bunke och rör ihop nutella, philadelphia och florsocker. Under tiden bottnen kallnar kan du finhacka hasselnötterna om du nu inte skulle ha köpt färdighackade såklart. Ett tips är att köra dem i mixern, men inte för länge så att det blir smör av det.

Ta ut bottnen ur kylen och bred ut nutellasmeten på kakan. Täck hela bottnen och strö sedan över de hackade hasselnötterna - jag använde mig utav en form för att göra ett hjärta på min!



Glutenfritt frukostbröd

Du behöver:

Ett paket glutenfri mjölmix från semper
4,5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1/2 dl olja
1/2 tsk salt
2 tsk brödkryddor (frivilligt)
Smör till form

Gör såhär:

Häll upp vatten i en bunke och smula sönder jästen i bunken, rör runt och tillsätt sedan salt, olja, brödkryddor och mjölmixen. Smöra en form (gärna 2 L, jag tog två 1 L) och häll i smeten och låt jäsa under bakhandduk i 25 minuter. På med ugnen på 225 C och när degen jäst klart ställer du in formen i mitten av ugnen i 25 minuter.


21 jan. 2017

Rosa frosting

Igår gjorde jag en fin rosa frosting till mina morotsmuffins som jag bakade härom dagen. Den blev smarrig den med och färgen blev helt underbar! Det är ju väldigt enkelt att göra frosting och är inte bara ett gott tillägg på muffinsen utan det ser också mycket trevligare ut vid servering! Ha gärna en sprits till hands, själv fick jag spritsar i julklapp av pojkvännen så dessa premiäranvändes idag. Hur som helst är det bara att röra ihop alla ingredienser och ställ kallt en stund - se till att du har fått till en fast smet, annars i med mer florsocker. I med frostingen i en spritspåse och börja spritsa!

Länk till mina glutenfria morotsmuffins här: http://gladastmagevinner.blogspot.se/2017/01/glutenfria-morotsmuffins.html

Du behöver: 

100 g philadelphia
75 g smör
2,5 dl florsocker (kan behövas mer för att få frostingen fast)
1,5 tsk vaniljsocker
Röd karamellfärg


20 jan. 2017

Smarrig kasslergratäng

Du behöver:

150 g okokt glutenfri pasta
1 röd paprika
1 purjolök
500 g kassler
200 g philadelphia (vitlök och örter)
2 dl creme fraiche
Grönsaksbuljong
Vatten
Olja
Riven ost

Gör såhär:

Börja med att koka upp pastan. Samtidigt hackar du purjolök, paprika och kassler. I med detta i en stekpanna med en skvätt olja innan, och låt det få fin färg. När pastan är klar häller du av den i ett durkslag och häller i den i en ugnssäker form. Sätt på ugnen på 225 °C. Häll över philadelphia och creme fraiche på kasslern och låt stå och puttra ett tag på låg värme. Koka upp lite vatten och ha i en grönsaksbuljong, när buljongen löst upp sig häll detta över i stekpannan. Låt stå en stund och rör runt. Till sist häller du över kasslerblandningen över pastan i formen och strör riven ost över hela kalaset. In i ugnen i ca 20 minuter (jag körde på 30 minuter med folietäcke sista 5-8 minuterna). Njut!


18 jan. 2017

Glutenfria morotsmuffins

Du behöver:

½ dl strösocker
1 dl sötströ
2 ägg
4 msk flytande margarin
5 dl rivna morötter
3 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel

Gör såhär:

Vispa ägg, strösocker och sötströ pösigt. I en annan bunke har du sedan i mjölmixen, kanelen och bakpulvret. Häll över mjölblandningen i den första bunken och rör runt försiktigt. Ha i flytande margarin och till sist de rivna morötterna. Rör ihop till en fin smet och portionera upp i formar - jag hade 40 g smet i varje ungefär (det blev totalt 15 st) och sedan använde jag muffinsplåten som hjälp (TACK SVÄRMOR!). In i ugnen i 175 °C i ca 10-15 minuter i mitten.


12 jan. 2017

Hälsosamma muffins

Du behöver:

2 bananer
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
Bär

Gör såhär:

Mixa banan och ägg till en fin fluffig smet. Tillsätt kakao och bakpulver och rör runt. Häll upp i muffinsformar, ungefär 3/4 eller 1/2 och toppa med dina favoritbär! In i mitten av ugnen i 10 minuter på 175 °C. Låt svalna och ät gärna med lite vispad grädde.







9 jan. 2017

Mexikansk kycklingburgare

Ett tips kommer här! När du ska göra hemmagjorda burgare - byt ut nötfärsen till kycklingfärs! Blanda i en påse tacokrydda och forma med händerna till hamburgare á la 150 g styck. Stek och ät tillsammans med smält cheddar, rostad lök, karamelliserad lök, röd lök, gurka, paprika, dressing, senap, gurka och sallad.



8 jan. 2017

Flygande jakob

Du behöver:

400 g kycklingfilé
En röd paprika
Curry
1 paket kalkonbacon/vanlih bacon
Chiliflakes
1 burk kokosmjölk (santa maria)
1 stor banan
40 g jordnötter
1 dl sweet chilisås

Gör såhär:

Börja med att skära kyckling och bacon i små bitar, stek kycklingen tills den är genomstekt och fått lite färg, häll över detta i en bunke och stek bacon. Hacka samtidigt upp paprikan i små tärningar och häll dessa över kycklingen. Ta fram ännu en bunke och blanda i kokosmjölken, sweet chilisås, curry ovh chili. Smaka av. Häll kycklingen och paprikan över baconen i stekpannan och sänk värmen och rör runt. Häll över chiliblandningen och blanda. Hacka upp bananen. Häll över jordnötterna i stekpannan och till sist bananen. Låt stå en liten stund innan det är dags att servera. Jag fick detta till sex portioner! Jättegott, och då min blev ganska HOT körde jag sallad till istället för ris!

3 jan. 2017

Glutenfri knäckepizza

Jag ligger hemma med en rygg som skriker ischias och migrän efter mitt andra besök hos sjukgymnasten och när man har ont får man fuska lite med maten. Gav till slut upp när jag inte kunde somna om och gick upp och gjorde knäckepizza till frukost/lunch - brunch!

Väldigt enkelt och väldigt gott! Perfekt när man har grejer hemma men inte känner för att äta en flottig pizza eller helt enkelt vill att det ska gå snabbt. In i ugnen på 250 °C och byt till endast undervärme och in i ca 8-10 minuter. På mina små knäckepizzor hade jag Mikaels goda tomatsås (länk här), parmaskinka, riven ost, ananas, pinjenötter och roccula.

2 jan. 2017

Krämig broccolisoppa

Du behöver:

400 g broccoli
En grönsaksbuljong
2 dl gräddmjölk
Vatten
Svartpeppar
Salt

Gör såhär:

Koka upp vatten och häll i broccolin. Låt det koka och ha sedan i buljongtärningen. Salta och peppra efter smak. Ta en stavmixer och mixa broccolin till en slät smet och ha sedan i gräddmjölken. Låt stå och koka en stund och krydda mer om det behövs. Detta blir ungefär sex portioner och för att göra soppan ännu mer matig, så ha i tex något kött eller kanske potatis.