29 nov. 2016

Mustig potatissoppa

Du behöver:

500 g potatis
2 palsternackor
2 paprikor
1 tsk olivolja
4 ½ dl lättmjölk
4 schalottenlökar
1 paket kalkonbacon
Salt
Peppar

Gör såhär:

Tärna potatis, palsternacka och paprika. Hetta upp en stor gryta med olja - medelvarm värme. Fräs under omrörning tills allt fått fin färg och krydda sedan med salt och peppar. Tillsätt mjölken och koka upp, sänk sedan värmen och sjud en stund. Grönsakerna ska bli mjuka! Lägg över hälften av grönsakerna i en skål och mixa detta slätt. Häll tillbaka i grytan och skär upp schalottenlök och ha i din soppa. Rör om ordentligt och låt soppan stå och gotta till sig. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs, och till sist stek upp knaperstekt kalkonbacon och strö över vid servering!

Glutenfri champinjonsoppa

Det var första gången jag igår ställde mig i köket och lagade champinjonsoppa. Efter att jag och pojkvännen var och käkade fyrarätters på Djurgårdsbrunn härom veckan och fick denna soppa till förrätt är jag såld! Så sjukt gott. Däremot blev min inte riktigt samma femstjärniga måltid, ett tips är att ha färska champinjoner och riktigt fet grädde. Den du får recept på här är aningen mer light!

Du behöver:

500 g champinjoner
8 dl lättmjölk
Salt
Peppar
2 gula lökar
2 tsk olivolja
3 tsk glutenfri mjölmix
1 svampbuljongtärning
Persilja

Gör såhär:

Finhacka lök och svamp och stek detta i olivoljan. Krydda med salt och peppar och ha i mjölk och sedan mjölet. Rör runt. Medelvarm värme. I med svampbuljongen och låt det stå och puttra ett tag. I med allt i en skål och mixa med en stavmixer. Släng på lite persilja och hugg in. Gott med en knäckemacka med smör och ost till! Det är nog det bästa med soppor, att man kan äta en smaskig macka till!

25 nov. 2016

Pasta med skinkröra och tomat

Du behöver:

180 g strimlad skinka
0,5 förpackning cocktailtomater
0,5 gul lök
1 tsk olivolja
Svartpeppar
Salt
Timjan
1 ägg
Balsamvinäger
Ruccola
Glutenfri pasta

Gör såhär:

Hacka löken och dela cocktailtomaterna i kvartar. Stek detta i oljan och tillsätt sedan timjan och skinkan. När det fått fin färg smaksätter du med salt och peppar. Koka upp pasta och häll av vattnet när pastan är färdigkokt. I med pastan i stekpannan och sänk värmen. Ta fram en liten bunke och vispa upp ett ägg med salt och peppar. Häll ägget över pastan i stekpannan och rör runt. Lägg upp ruccola på en tallrik och garnera med balsamvinäger.

24 nov. 2016

Pastasallad med kalkonbacon

I denna fantastiska (och även enkla) sallad:

Knaperstekt kalkonbacon
Ett stekt ägg
Fetaost
Ruccola
Röd och gul paprika
Tomat
Glutenfri kokt pasta

+ ceasardressing!

21 nov. 2016

Blomkålspizza

Du behöver:

1 blomkålshuvud
3 st ägg
50 g riven ost
2 msk fiberhusk
1 msk oregano
1 msk basilika

Gör såhär:

Ovan ser ni recept på själva pizzadegen. Till detta kan du såklart sedan ha på Mikaels supergoda tomatsås som ni hittar om ni - här -. På pizzan har du på det du föredrar, jag hade på rökt skinka, färsk ananas, champinjoner, fetaost, tomater och pizzakrydda.

Riv blomkålen antingen med rivjärn eller mixa med stavmixer. När du fått fram ett fint puder rör du ihop detta med äggen och med osten samt fiberhusken. Krydda sedan med oregano och basilika. Sätt på ugnen på 200 °C och ta fram en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten över hela plåten och ställ in i ugnen och förgrädda botten i 20-25 minuter. Sen tar du ut plåten och häller över tomatsås och det du föredrar att ha på din pizza. In i ugnen till sist, i ca 15 minuter. Sen är det bara att hugga in!

20 nov. 2016

M A T H E M . S E

Det var ett tag sedan jag planerade maten för veckan och gjorde en massa matlådor. Jag saknar det och vet att det blir bäst när jag har förberett maten. Då slipper man riskera att bli sådär superhungrig eller sötsugen. Därför beställde vi hem massa matvaror från www.mathem.se igår. Och vid 13-tiden idag kom dem med våra tre kassar. Detta rekommenderar jag varmt till er som läser - vi som inte har bil slipper åka iväg och handla och bära alla tunga kassar. Vi slipper nu också springa till affären varje dag efter jobbet för att handla med kurrande mage. Helt underbart! Vi kommer absolut fortsätta beställa hem mat från Mathem. Testa ni också, det känns oerhört lyxigt!

Ikväll har jag därför stått ett tag i köket och gjort runt 10 matlådor. Det känns toppen! Då vet jag att jag varje sömnig kväll denna vecka att matlåda finns till nästa dag. Och om jag inte orkar ställa mig och laga mat så kan jag alltid ta en av lådorna till middag. Perfekt!

13 nov. 2016

Ceasarsallad med stekt ägg & avokado

Något så enkelt, fräscht och oerhört underskattat - S A L L A D !

Du behöver:

Röd paprika
Minimajs
Kyckling
Avokado
2 ägg
Romansallad
Gurka
Körsbärstomater
Fetaost
Ceasardressing

Gör såhär:

Hacka paprikan och gurkan i små bitar, lägg dessa i en bunke och tillsätt även minimajs. Dela på avokadon och snitta i halvorna först på längden och sedan på bredden och gröp sedan ur bitarna med en sked. Skölj och hacka salladen och dela körsbärstomaterna på mitten. Skär fetaost i mindre tärningar och häll i bunken. Ta fram två ägg och stek dessa. Sedan låt dem svalna och skär i bitar - i bunken tillsammans med resten av ingredienserna. I med kyckling och rör runt massor. Lägg upp på en tallrik och häll över (gärna lite, lite för mycket) ceasardressing. Njuuuut!


12 nov. 2016

Rågod råsaft

Idag har vi varit på Stockholmsmässan och Sthlm Food & Wine. Det har varit en helt fantastisk dag och inte bara det - utan även väldigt inspirerande och givande. Mycket folk dock, lite för mycket i slutet av dagen. Lite shopping blev det, bland annat en bra stekspade (och en mer till samlingen då vi just nu bara har en enda hemma), chilikrydda och en sil för min ingefärashot! På tal om shoten så behöver jag faktiskt göra en ny flaska imorgon, nummer två har tagit slut då jag dricker en shot om dagen. En till sak jag köpte med hem var tre flaskor råsaft från Loviseberg. Så himla gott och jag tycker alltid jag känner mig "helad" efter en klunk av deras smaskiga safter.

10 nov. 2016

Vegansk wok

Imorgon ska vi ha personalfest på jobbet. Vi blir strax över 20 personer och det är bestämt att vi kommer köra 80-talstema! Det ska bli oerhört kul och idag har jag stått och gjort vegansk mat till två av kollegorna. En av dom är vegan och en vegetarian. Jag som själv älskar kött tyckte ändå det var kul att testa någonting helt annat, något nytt. Det doftar helt underbart!

Du behöver:

1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 stora morötter
400 g broccoli
1 burk kokosmjölk
150 g champinjoner 
2 msk lime- eller citronsaft (jag valde lime)
1 msk råsocker
1 tsk curry
2 paket nudlar (eller spagetti om det är det som finns hemma)
2 buljongtärningar
5 dl vatten
2 msk matolja
Salt och peppar

Gör såhär:

Finhacka löken och vitlöken och skala sedan morötterna, finhacka sedan även dessa. Skär svampen i små skivor för att svampen ska ge mer smak. Tina broccolin om du liksom jag köpt fryst, sedan skär du den i lite mindre bitar. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs sedan lök, morötter och svamp i omgångar. Sedan kan du lägga allt detta tillsammans och gör iordning en kastrull med vatten och buljong. Koka upp och krydda med lime, curry och råsocker. I med kokosmjölk och nudlarna. Låt detta koka tills nudlarna är klara. Smaka av med lite salt och peppar och rör ihop allt till en stor röra.


9 nov. 2016

Glutenfria kalla-det-vad-du-vill-bollar

Du behöver:

5 dl glutenfria havregryn
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljpulver
3 msk kakao
2 msk vatten

Till garnering: Kokosflingor eller pärlsocker, eller inget alls. Lika gott ändå!

Gör såhär:

Tänk på att smöret ska vara mjukt och därför kan det vara bra att lägga fram smöret en stund innan det är bakdags! Rör sedan ihop smör med socker. Tillsätt kakao, vaniljpulver och vatten - Rör runt. I med havregryn och rör runt, det är enklast till slut att använda händerna - och du ska ju ändå kladda ner dig när du ska rulla bollarna. Forma till stora eller små chokladbollar och garnera med antingen kokosflingor eller pärlsocker. Enligt mig är standard pärlsocker, och kokosflingor lite extra men denna gång hade vi inget utav detta hemma. Men jag gillar dem som dom är ändå! In med bollarna i kylen och njut sedan när de fått en fastare form. Mums!


5 nov. 2016

Cookies med jordnötter & choklad

Du behöver:

100 g smör eller margarin
1,5 dl florsocker
3/4 dl strösocker
1 ägg
150 g glutenfri mjölmix
½ msk kakao
½ tsk bakpulver
65 g jordnötter
50 g mörk choklad

Gör såhär:

Smält smöret och vispa det med florsocker, strösocker och blanda sedan i ägget. När du fått en jämn smet sätter du på ugnen på 200 ºC och tar fram ännu en bunke. I denna bunken blandar du i den glutenfria mjölmixen, kakao och bakpulver. Häll sedan över mjölblandningen i den första bunken. Grovhacka jordnötter och chokladen och tillsätt dessa två godsaker i smeten och rör om. Klicka sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och se till att kakorna inte hamnar för nära varandra eller blir för stora - de sväller ganska rejält. In i ugnen i ca 8 minuter och ta sedan ut och låt kakorna svalna på ett galler.

3 nov. 2016

Glutenfria hallongrottor

Du behöver:

250 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl socker
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
400 g glutenfri mjölmix
Hallonsylt

Gör såhär:

Rör ihop socker och smör. Tillsätt sedan vaniljpulver och bakpulver. Tillsätt sedan mjölmixen och arbeta till en fin deg (enklast är att använda händerna). Forma till små bollar och tryck sedan ned med ena fingret i mitten av bollen. Se bilder för att lättare förstå vad jag menar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt på ugnen på 175 °C. In i mitten i ca 15 minuter.

2 nov. 2016

Panerad torsk

När pappa och mamma var här hade pappa med sig torsk, fångad av honom själv - såklart. Jag är ju uppväxt med att alltid äta massa fisk och aldrig köpt i butik. Pappa är superduktig på att laga fiskmåltider och älskar att fiska! Perfekt kombo! Ikväll passade jag på att göra två matlådor med panerad torsk och potatis.

Du behöver:

Torskfilé
1 ägg
Glutenfritt ströbröd
Smör

Gör såhär:

Om fisken är fryst så lägg fram den kvällen innan i kylen så att den tinas. När det är dags att laga mat så skär du medelstora bitar och tar fram en bunke där du vispar upp ett ägg. Doppa och vänd fisken i ägget och häll upp ströbröd på en tallrik. Klä fisken i ströbröd och sätt på spisen. I med rikligt med smör i stekpannan och lägg i fisken. Stek på medelvarm värme på alla sidor tills fisken är genomstekt.