31 okt. 2016

Glutenfria pannkakor

Du behöver:

2 dl glutenfri mjölmix
½ tsk salt
2 ägg
4 dl mjölk
2 msk smält smör

Gör såhär:

Rör ihop alla ingredienser och vispa tills du får en fin smet utan en massa klumpar. Just glutenfria smetar har en tendens att lättare skapa klumpar av mjölet men kämpar du på så försvinner de till slut. Steg på medelvarm värme i rikligt med smör (av 1-9 hade jag 6/7). Ät och njut med hallonsylt eller nutella, eller självklart annat du föredrar på dina smaskiga pannkakor.

30 okt. 2016

Ingefära, honung och citron

Tre underbara ting! När jag bestämde mig för att ge upp och gå hem från jobbet i torsdags eftermiddag fick jag en liten söt post it av en av våra rara sköterskor, Marie. På lappen hade hon skrivit ned ett recept på en ingefärashot jag skulle röra ihop och dricka varje dag. Nu när jag var sjuk kunde jag till och med ta två.

Hur som helst såg jag till att handla hem ingredienserna och gjorde denna dunderkur. Enkelt och jag hoppas verkligen den ska hjälpa, jag tror på den - fick samma recept av min bästa kompis mamma så det är fler som tipsar om denna shot!

Du behöver:

0,8 liter varmt vatten (ej kokande)
1 citron
1 dl honung
1 stor bit ingefära

Gör såhär:

Värm upp vatten på spisen och ställ av innan det börjar koka. Skala ingefäran och riv biten och ha i det varma vattnet. Låt stå tills det svalnar och tillsätt sedan honungen. Rör runt. Pressa citronen och häll i saften i tillbringaren. Häll sedan av i ett durkslag och ställ i kylen.

Varma mackor dygnet runt

Nu ska jag inte skriva ned hur jag gjorde dessa underbart goda varma mackor, för jag tror de flesta av er vet. Men jag tänkte mer att inlägget kan ha ett inspirerande syfte, när ni står där hemma och inte har en aning om vad ni ska göra till frukost, lunch eller middag - ja, enligt mig tycker jag varma mackor passar till alla mål. Jag hade ketchup, stark ost, rökt skinka och pizzakrydda på. Enkelt och så gott! När jag gör varma mackor ser jag alltid till att ha creme fraiche och vitlök hemma, perfekt som dipp till mini-pizzorna!

28 okt. 2016

En blodig boost

Gissa vem som återigen har åkt på en dunderförkylning från helvetet? Jo jag, såklart. Mitt immunförsvar är verkligen i botten. För att försöka boosta det gjorde jag ett glas juice med ingredienser jag hoppas kan göra mig lite starkare. Färgen förresten kändes ganska passande nu när det är halloween! Kan ju ändå berätta att det Inte är något blod i juicen.. Haha!

Du behöver:

Fryst spenat
1 banan
Blåbärs- och hallonsaft (från frysta bär)
Ingefära
Röd/gult äpple
1 citron

Gör såhär:

Vi har ju en juicemaskin så det var bara att skära upp alla ingredienser i bitar och slänga i dom i maskinen. Saften från hallonen och blåbären häller du i efteråt och rör runt med en gaffel. Sen är det bara att njuta.


26 okt. 2016

Glutenfri brunsås

Du behöver:

Grädde 15%
Kalvfond
Smält smör
Glutenfritt mjöl
Vatten
Vinbärsgelé
Salt
Peppar
Soya

Gör såhär:

Rör ihop alla ingredienserna och låt stå och puttra på medelvarm värme. Låt den tjockna och avsmaka under tiden. Supergott till hemlagat potatismos, lingonsylt och varför inte Mikaels köttbullar med parmesan?

23 okt. 2016

Köttbullar med parmesan

Vi har haft mina föräldrar här i helgen och därför måste ju jag och sambon självklart leverera i köket, speciellt när både mamma och pappa kollar in bloggen och vet att vi kan! Fredagkväll blev det därför köttbullar med parmesan och bladpersilja med hemlagat potatismos, och igår en supersmaskig lövbiffsgryta med pasta.

Du behöver:

Blandfärs
Salt
Peppar
Grädde
Bladpersilja
Parmesan
Glutenfritt ströbröd
Gul lök
Vitlök
Oxfond
Dijonsenap

Gör såhär:

Blanda ihop blandfärs, salt, peppar och glutenfritt ströbröd. Finhacka bladpersilja, gul lök, vitlök och parmesan. Rör ihop dessa ingredienser med det som finns i bunken och tillsätt grädde, oxfond och dijonsenap. Rulla till lagom stora köttbullar och stek dem i rikligt med smör på medelvarm värme. Till detta borde du göra hemlagat potatismos, och det har ni väl koll på va? Koka potatis och mosa och ha i grädde och kryddor. Mums! Vi hade även kokta grönsaker till, samt lingonsylt och vinbärsgelé. Hur gott som helst, och så fräscht!

14 okt. 2016

Köttfärsfyllda piroger

Mamma tyckte de såg ut som dinosaurier och kusinen som en calzone. Hur som helst är det små söta glutenfria köttfärsfyllda piroger jag gjort. Det var allra första gången och det är väl därför de kanske inte liknar det de ska. De blev supergoda och eftersom inte vi hade hur mycket köttfärssås som helst kvar kunde jag göra frallor på degen som blev över. Super!

Du behöver:

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella (naturell 10 %)
1 tsk salt
7,5 dl glutenfri mjölmix (jag fick dock använda mer än så pga degens kletiga konsistens)

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, fiberhusk och olja. Låt stå och svälla i 10 minuter och häll sedan i kesella, salt och det mesta av mjölmixen. Arbeta med degen, använd händerna eller gärna maskin. Låt degen sedan stå och jäsa i 30 minuter.

Antingen kanske du har köttfärssås eller köttfärsröra klar annars gör du bara din favorit under tiden degen jäser. När de där 30 minuterna har gått formar du degen till ca 6 st bullar. Kavla ut eller använd händerna och gör dom runda, lite ovala platta plättar. Lägg dessa på en bakplåtspappersklädd plåt. På med köttfärsen och vik över degen så du får en halvmåne. Använd nyporna eller en gaffel och tryck på ovansidan så inte pirogen öppnar sig. När alla är klara penslar du med antingen mjölk, vispat ägg eller olja. In i ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg, ett tips är att efter en stund lägga över folie så inte ovandelen blir för mörk. Ta ut och ät, och njut!

11 okt. 2016

Släng-ihop-middag

Du behöver:

Nötfärs
Glutenfritt ströbröd
1 ägg
Wokgrönsaker
Grädde
Svartpeppar
Salt
Smör till stekning
En liten skvätt soya
Oregano

Gör såhär:

Börja med att ta fram en stekpanna och en kastrull. Ta även fram en bunke där du blandar färsen med svartpeppar, salt och oregano. I med ett ägg och ströbröd så du får bra konsistens på det hela. Sedan häller du i vatten och jasminris i kastrullen och låter detta koka upp. Stek wokgrönsakerna i smör på medelvarm värme. Häll sedan av grönsakerna och forma färsen till små biffar och stek dem i smör på medelvarm värme. När biffarna är genomstekta gäller du tillbaka grönsakerna i stekpannan och tillsätter även grädde samt lite, lite soya. Krydda om det behövs och servera sedan med jasminriset.


10 okt. 2016

Glutenfritt frukostbröd

Du behöver:

2 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3 msk mandelmjöl

Frön
Flingsalt

Gör såhär:

Blanda ägg, fiberhusk, bakpulver och mandelmjöl. Låt stå en stund så det får svälla. Ta fram plåt och bakplåtspapper och sätt igång ugnen, 200 °C! Sedan brer du ut smeten på bakplåtspappret och stör över dina favoritfrön samt salt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.


4 okt. 2016

Kycklinggryta med ananas och paprika

Du behöver:

2 röda mindre paprikor
4 ananasringar
Curry
Salt
Paprikakrydda
1 grillad kyckling
Pasta
Ca 4-5 dl grädde

Gör såhär:

Hacka paprikan och ananasen. Ta sedan av skinnet av kycklingen och skär i små bitar. Under tiden du gör iordning kycklingen kan du sätta vatten på spisen till din glutenfria pasta. Ta fram en bra stekpanna och häll i kyckling, grädde, ananas och paprika. Ha medelvarm värme på spisen och smaksätt med curry och paprikakrydda - jag använde mig utav stark paprikakrydda. Salta lite och smaka av. Sänk värmen (jag hade 2 av 9) och låt stå och puttra ett tag. Smaka av och ät tillsammans med pennepasta. Så otroligt gott!

3 okt. 2016

American pancakes

I helgen har vi haft min bästa kompis på besök hos oss och i lördags gjorde vi en superfestlig frukost. Förutom äggröra, bacon, mackor, juice och karamellkaffe stekte Terece otroligt goda american pancakes, glutenfria som ni förstår. Det blev succé och här kommer receptet!

Du behöver:

2 msk margarin
2 ägg
2,5 dl mjölk
Ca 3 dl glutenfri mjölmix
3 tsk bakpulver
1 msk socker
½ tsk salt
Margarin till stekning

Gör såhär:

Smält smöret och rör sedan i mjölk och ägg. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda sedan ihop allt. Låt smeten stå i 10 minuter när du fått en fin smet. Stek sedan på medelvarm värme, och servera med skivad banan och nutella, eller hallonsylt!