24 apr. 2016

Favorit i repris

Jag är så uttråkad när jag går hemma även om det är helg och pojkvännen också är hemma och håller mig sällskap. Men när båda är dåliga så blir man lätt uttråkad.. Hur som helst gjorde jag mammas underbart goda fröbullar än en gång, dock lite plattare och större. Jag gjorde till och med en dubbel sats när jag ändå var igång och imorse åt vi frukost på detta bröd, med smör, ost och gurka och en kopp kaffe till. Tryck här för att komma till receptet!


22 apr. 2016

Typical brunch á la LCHF

Jag är nämligen sjukskriven sedan igår och när jag väl hade vaknat till liv (med hjälp av grannens irriterande borrmaskin) gick jag upp och gjorde brunch, en ganska typisk när man äter LCHF-kost. Väldigt god och mättande däremot! Istället för att använda sig utav vanlig bacon, ta stekfläsk! Lite tjockare och godare tycker i alla fall jag. Mer mättande också för den delen. Jag rörde ihop två ägg och en skvätt laktosfri grädde med salt och svartpeppar. Hur enkelt som helst ju!

20 apr. 2016

Cheesecake med hallon och citron

I helgen har vi haft mina föräldrar på besök och när de kom i fredags bjöd vi på middag och självklart dessert! Vi passade på att göra en dessert ur en av mina böcker "Nya fräscha LCHF - Lev livet lite grönare" och det blev en hit! För min del något annorlunda - men så god!

Du behöver:

Nötsmulor gjorda på:

100 g smör
200 g nötter (hasselnötter eller mandel - jag tog hasselnötter)
ev 1 msk honung

Hallonsås gjord på:

200 g hallon
ev 1 msk stevia/sötströ

Fyllning gjord på:

1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
250 g cream cheese naturell (tex Philadelpia)
1 citron, finrivet skal

Gör såhär:

Börja med att sätta på ugnen på 175 °C, ta sedan och smält smöret medan ugnen blir varm. Sedan mixar du nötterna grovt och häller i det smälta smöret samt honungen. Det ska bli smuligt! Bred ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, rör om då och då tills de fått en fin färg. Ta sedan hallon och stevia och mixa dessa ingredienser till en sås. Ta sedan och vispa grädden (för sig) och rör ihop färskost, vaniljpulver och citronskal i ytterligare en skål. Till sist vispar du ner grädden i den sista skålen. Plocka fram fyra större glas eller åtta lite mindre och lägg smulor i botten, varva sedan med fyllning, smulor, hallonsås och hallon. Det sista du gör är att toppa med smulor och hallon på varje portion och in i kylen en stund.


10 apr. 2016

Ostgratinerad falukorv

Det var så himla längesedan jag åt ostgratinerad falukorv så detta fick bli kvällens middag. Enkelt är ju även denna maträtt. Jag skar några snitt (inte genom hela) i korven och smetade på tomatsås och senap på falukorven, sen på med en massa god prästost. In i ugnen i cirka 20-30 minuter på 200 °C i mitten av ugnen. Mums!

Hasselnötskakor

Jag började faktiskt denna söndag med att baka hasselnötskakor. Tre ingredienser kändes liksom som lagom avancerad nivå. Perfekt för mig som gillar att hålla det simpelt! Receptet hittade jag i en av mina LCHF-böcker, "Kakor och desserter med LCHF" som är skriven av Mariann Andersson. Finns på www.bokus.com nu för 187 kr.

Du behöver:

2 dl hasselnötskärnor
2 äggvitor
1,5 msk sötströ

Gör såhär:

Mal hasselnötskärnorna i en, enligt orginalreceptet, mandelkvarn - jag använde dock vår stavmixer och det funkade toppen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner de malda nötterna och även sötningen. Klicka ut 15-20 kakor på en plåt med bakplåtspapper. Stick ner en hasselnötskärna i varje kaka. Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, på 175 °C. Skulle man vilja ha kakorna en aning sötare kan man alltid tillsätta lite honung och det går även finfint att doppa de färdiga kakorna i choklad, gärna mörk!

7 apr. 2016

Lax med smarrig äggsås

Mitt i allt kaos med det sista inför morgondagens tenta och pojkvännen som brutit tån kände jag för att bara ställa mig i köket och koppla av. Behövde göra matlåda och middag likaså, så det fick bli lax i ugn som ändå sköter sig själv och gröna ärtor samt en för mig, helt ny äggsås. Det var hur gott som helst! Ser fram emot lunchen imorgon!

Du behöver:

2 dl grädde
1 äggula
2 kokta ägg
Ungefär 2 msk creme fraiche (fetaste såklart)
En klick smör
Salt
Peppar
Dill
Persilja

Gör såhär:

Börja med att koka två ägg. Jag häller alltid i mycket med vatten så att äggen är täckta, på med en del salt och ställ på plattan med högsta värmen på. Sedan när det börjar koka tar jag bara tid, ca 8 minuter. Efteråt låter jag de stå i kallt vatten ett tag innan jag enkelt skalar dom. Ta sedan fram en till kastrull och häll i grädde och smör. Låt koka en liten stund. Tillsätt sedan äggulan men då ska du ha sänkt värmen rejält så att det inte kokar. Sedan rör du runt och har i creme fraiche. Smaksätt sedan med salt, svartpeppar, dill och persilja. Smaka av. Rör runt på låg värme och hacka samtidigt dina kokta ägg, tillsätt dessa och låt stå en stund. Ät tex med lax med gröna ärtor. Så gott!

Stekfläsk

Bloggen ligger lite i lä nu när jag har så mycket i skolan inför min praktik men igår hann jag knäppa en bild innan jag högg in. Jag var så hungrig och maten var riktigt god - kändes som riktig husmanskost, minus potatisen då såklart.

Det enda jag egentligen gjorde var att steka upp en gul lök i massa smör tills den fick fin färg och mjuknade, sedan stekte jag några skivor stekfläsk och rev två morötter. En klick lingonsylt och färdigt! Enkelt och supergott, samt mättande! Vi hörs snart igen, kompisar!

3 apr. 2016

Benfri kotlett med vitlökssås

Äntligen! Vi har tänkt göra den här rätten ända sedan i torsdags eller när det nu var, men det har blivit annat så idag fick det äntligen bli ugnsrostade grönsaker i ugn, benfria fläskkotletter och mammas fantastiska vitlökssås. Mums!

Du behöver:

Benfria fläskkotletter
Röd paprika
Morötter
Vitlöksklyftor
Olivolja
Timjan
Salt
Santa Maria Rub
Smör till stekning

Mammas fantastiska vitlökssås:


3 dl grädde
1 köttbuljong
1 burk cantadou färskost, vitlök & örter

Gör såhär:

Börja med att sätta på ugnen, 200 °C. Skär morötter och paprika i stavar och lägg i dem i en bunke tillsammans med halva vitlöksklyftor. Häll över olivolja, salt och timjan. I med detta i en ugnssäker form och in i ugnen i ca 20 minuter - tills grönsakerna mjuknat och fått en fin färg helt enkelt. Jag använde varmluftsugn. Krydda köttet med en rub du föredrar från Santa Maria och stek i rikligt med smör. Kolla när köttet är genomstekt och stäng av plattan. Mammas goda sås är hur enkel som helst att tillaga. Ta fram en kastrull och häll i alla ingredienserna, smula ned buljongen. Sedan sätter du på spisen och rör runt emellanåt. Sedan är den klar!

2 apr. 2016

Crepes

Vi hade nötfärs över sedan här om dagen då vi gjorde hamburgare och detta var ju tvungen att ätas upp. Och efter träning, innan frukosten kurrade magen rejält så jag gjorde iordning crepes som jag inte ätit på länge. Hur mumsigt som helst!

Du behöver:

Nötfärs
Ägg
Grädde
Vitlökspulver
En smakrik ost (jag använde mig utav prästost)
Smör till stekning

Gör såhär:

Stek upp färsen i smör och när den fått färg kryddar du med vitlökspulver. Ställ detta åt sidan när färsen är helt genomstekt och ta fram en bunke. Blanda i ägg och grädde. Jag gjorde ju en portion, och då fick det bli ett ägg och ca 1 ½ dl grädde. Rör ihop och häll i en varm stekpanna med smör. Låt det stå tills den blivit fast och går att flytta. Jag hade medelvarm värme! Lägg pannkakan på en tallrik och tillsätt färsen. Strö över rikligt med ost och in i micron en liten stund så att osten smälter. Ät och njut! Det är jättegott att ha någon slags "dipp" till vid sidan om. Jag tog vitlöksost!