29 feb. 2016

Salladsburgare med sweet chili-majonäs

Sedan jag började med LCHF har jag ändå ganska många gånger ätit hamburgare men då plockas självklart brödet bort och jag försöker istället ha så mycket pålägg som möjligt. Några exempel är stekt ägg, min pojkväns otroligt goda dressing, bacon (såklart!), sallad, grönsaker och massa ost.

Nu när vi var på landet i helgen gjorde pojkvännen hemgjorda burgare som blev supergoda. Den godaste burgaren jag någonsin ätit tror jag - speciellt sen jag började med LCHF.

Du behöver:

Nötfärs
1 ägg
Salt
Peppar
Sambal oelek
Vitlök
Grillmarinad (allround)

Romansallad
Isbergssallad
Gurka
Tomat
Ost
Bacon
Gul lök
Röd lök
Smör

Sweet chilisås
Majonäs

Gör såhär:

Börja med att blanda ihop ingredienserna till färsen i en bunke. Alltså, ägget, salt och peppar, sambal oelek, färskpressad vitlök och en skvätt grillmarinad. Forma sedan smeten till stora bollar och pressa dem till hamburgare. Stek sedan i smör, på hög värme tills de har fått fin yta. Det är supergott att ha karamelliserad lök på hamburgaren, så skär löken i tunna ringar och stek på svag värme i rikligt med smör. Tillsätt salt (och socker vid behag). Löken är färdig när den fått en mjuk konsistens. Blanda ihop majonäs med sweet chilisås och förbered grönsakerna du gillar. Sen får du fixa och trixa så att romansalladen fungerar som bröd. Sen hugg in och njuuuuuuut!

26 feb. 2016

Gratäng med broccoli och köttfärs

Då vi åker till landet idag har jag ingenting roligt att bjuda er på just denna kväll, men därför tänkte jag istället dela med mig av receptet på rätten jag gjorde igårkväll. Väldigt enkelt (som vanligt) och mycket gott! Glad att jag hade en portion av detta att äta till lunch.

Du behöver:

300 g fryst broccoli
1 liten gul lök
200 g färs
1 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl riven ost
Smör till stekning
Salt, peppar och vitlökspulver

Gör såhär:

Börja med att sätta igång ugnen, den ska stå på 225 °C. Hacka löken i små bitar och stek den i rikligt med smör och ställ sedan löken åt sidan medan du steker färsen. När den är genomstekt lägger du ihop löken med färsen och saltar, pepprar samt smaksätter med vitlökspulver. Lägg broccolin i en ugnssäker form och häll över färsen. Vispa upp ägget med hälften av grädden och blanda även i den rivna osten, salta lite och peppra. Häll sedan över blandningen i formen och slutligen tillsätt resterande grädde.

In i ugnen i ca 30 minuter, tills det fått en fin färg och gratängen stelnat.

Vill du ha en bra start?

Äntligen fredag och dags för frukost. Ni har väl inte glömt bort att testa LCHF-brödet jag introducerade för er för ett tag sen? Jag åt det imorse, nybakat med rikligt med smör och salami på. Så gott, och vilken bra start på dagen man får!

Receptet hittar ni här. 

23 feb. 2016

Pear Chocolate Inspiration

Senaste veckan har varit riktigt tuff för mig eftersom jag varit så himla sötsugen. Jag tycker inte jag brukar vara det, inte sedan jag började äta LCHF-kost men det kan även ha med lingonveckan att göra.. Hur som helst köpte min pojkvän hem ett för mig nytt te. Pear Chocolate Inspiration som alltså smakar lite lätt av både päron och choklad. Supergott helt enkelt, och jag tycker faktiskt det dämpar sötsuget en aning. Testa även att ha i en skvätt fet mjölk. Mums!

En stadig frukost

Sakta men säkert blir jag bättre. Jag fick i mig lite mer mat igår och även en god kopp te och idag har jag faktiskt kunnat dricka en kopp kaffe. Känner mig inte sämre och min huvudvärk från helvetet har äntligen börjat släppa en aning. Tror jag har brist på näring mm eftersom jag inte fått i mig så mycket de senaste två dagarna.

Idag har jag i alla fall orkat göra en redig omelett. Och såhär flera timmar senare känner jag mig fortfarande mätt och belåten.

Du behöver:

3 ägg
En skvätt grädde
Oregano
Vitlökspulver
Svartpeppar
Tomatpuré
Cheddar

Gör såhär:

Blanda äggen med grädden och ha sedan i kryddorna. Häll detta i en ugnssäker form och klicka i lite tomatpuré här och där. Sedan strör du ut osten över smeten och låter stå i ugnen på 200 °C i cirka 20 minuter. Sedan är det bara att ta ut och äta. Blir väldigt mättande så detta skulle även passa som en lunch! Hur enkelt som helst också för den delen!

22 feb. 2016

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Så tråkigt att en mysig söndagsmiddag skulle sluta i kaos. Vi tror nämligen att jag fått i mig gluten under gårdagens restaurangbesök och därför innebar kvällen igår, natten och dagen idag hemska kramper i magen och en känsla av att vara helt utmattad.

Jag har inte haft problem med detta sedan i somras vid ett enstaka tillfälle och stod därför även denna gång och såg ut som ett frågetecken när kramperna väl kom. Jag passade därför på att läsa lite igår kring detta när jag låg i soffan. Om man som glutenintolerant av misstag fått i sig gluten ska man undvika laktos, gärna mjölkprodukter över huvud taget eftersom tarmarna blivit inflammerade. Samma sak gäller sådant som får igång magen, som till exempel - päron, magen jobbar redan på högvarv! Man ska dricka mycket vatten (vilket är det enda jag får i mig) och en banan som "smörjer" tarmarna kan hjälpa till. Det blir dock svårt när man ska äta på ett visst sätt för att må bra och många gånger när jag väl råkat få i mig gluten blir jag livrädd för allt som har med mat att göra. Jag är så rädd att det ska bli värre. För ungefär en timma sedan fick jag i mig stekt falukorv och än så länge har jag inte blivit sämre. Annars häller jag i mig vatten och vilar tillsammans med min bästa kompis - Vetekudden, som ligger på min svullna mage.

20 feb. 2016

Kyckling cashew

Spenderar helgen i Skövde hos min fina kompis Linn och hennes lilla familj. Igår var det jag som introducerade dom för den berömda tacopajen á la LCHF och idag gjorde Linn kycklingwok med cashew. Det var så himla gott!

Du behöver:

Kycklingfilé
Broccoli
Blomkål
Purjolök
Gul lök
Vitlök
Ostronsås
En skvätt soya
Vatten
Vattenkastanjer
Cashewnötter
Smör till stekning

Gör såhär:

Skär vitlöksklyftorna (vi använde oss av två stycken) i mindre bitar och fräs dessa i en klick smör. Samtidigt i en annan panna steker du upp den hackade broccolin samt blomkålen. Även den gula löken och purjon ska hackas och göra dem sällskap. Hacka kycklingen i små bitar och blanda ihop detta med vitlöken tills kycklingen är genomstekt. Efter detta häller du över grönsakerna i kycklingblandningen och häller på vatten, soyan, ostronsås och vattenkastanjerna. Låt detta stå ett tag på plattan och götta till sig och tillsätt sen sist nötterna.

Självklart kan man ha i vilka grönsaker man vill i rätten, till exempel röd paprika.

18 feb. 2016

Somrigt mellanmål

Tydligen var det min tur att få en snorig pip och en ond hals. Igår kom hostan och huvudvärken från ingenstans så jag ligger mest och försöker vila och hoppas på att jag är bättre till imorgon. Kände för något gott och fräsht som inte var allt för avancerat att röra ihop.

Du behöver:

Frysta hallon
Frysta blåbär
Vaniljkvarg

Gör såhär:

Lätt som en plätt! Häll ut bären på en stor tallrik så de inte ligger på varandra och värm på låg värme i micron. När de tinat är de klara och du kan sleva upp kvargen på en tallrik och sen häller du över bären. 

Perfekt om du är sugen på någonting men ändå vill ha något bättre alternativ. Jag köper alltid Lindahls kvarg, vanilj som innehåller 3,2 g kolhydrater / 100 g. Försöker ändå äta sånt som innehåller mindre än 5 g kolhydrater / 100 g. 


17 feb. 2016

Fläskpannkaka

Hela tiden sparar jag recept på mobilen som verkar intressanta. Jag är med i några grupper för folk som äter LCHF på facebook och en tjej la ut ett recept som verkade oerhört simpelt, på fläskpannkaka och då "vanliga" pannkakor är min favoritmat var jag tvungen att testa!

Du behöver:

3 ägg
1,5 dl grädde
0,5 dl vatten
1,5 msk fiberhusk
En nypa salt
1 paket bacon
Ost
Smör

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 °C och fördela baconskivorna i en ugnssäker form. In med detta i ugnen tills baconen har fått fin färg. Ta ut och fördela små smörklumpar i formen och i med ost, jag hade en prästost hemma och täckte baconen med skivor. Blanda ihop resten av ingredienserna i en bunke och häll sedan detta i formen. Grädda i cirka 20 minuter - jag fick lägga på folie efter denna tid och sedan ha inne den en stund till för att pannkakan skulle bli fast. Man får kolla till den då och då helt enkelt. Himmelskt gott i alla fall, det tyckte även pojkvännen! 

16 feb. 2016

Räkor

Ska jag vara ärlig så tycker jag detta passar utmärkt till både frukost, lunch och middag. Jag älskar räkor men äter det alldeles för sällan. Här kommer tips på en så enkel och lyxig rätt.

Du behöver:

Ett kokt ägg
Smör
Räkor
Majonäs
Isbergssallad
Vitlöksaioli
Några gurkskivor
En skiva bröd, jag använde mig såklart av mitt goda LCHF-bröd (recept hittar ni här)

Gör såhär:

Koka ett ägg som du sedan när det svalnat lägger i en påse och mosar försiktigt med handen. Medan ägget kokas kan du ju passa på att skala räkorna. Bred smörgåsen rikligt med smör och skär tunna skivor med gurka. Lägg upp allt på en tallrik. På med isbergsallad och majonäs också på smörgåsen. Sen lägger du försiktigt på äggkrosset ovanpå majonäsen. Sen är det bara att hugga in. Njut av äggsmörgåsen och sitt sen och dippa räkorna i aiolin.

15 feb. 2016

Lax och broccoli

Lax passar till det mesta och när man hade suttit och skrivit tenta i tre timmar och det var kaos i tågtrafiken fick jag ta och planera om när jag väl kom hem. Istället för lax i matlådor fick det snabbt bli att koka upp broccoli och ta fisken från igår. Vilken tur att lax passar till typ, allt. När broccolin var färdigkokt la jag en klick smör i portionen och det blev så himla gott. Tänk - så simpelt och så gott. Och bra för magen!

Tryck på denna text för att automatiskt komma till receptet.

14 feb. 2016

Lax med senapstäcke

Förr åt jag ofta fisk och kyckling, det blir inte lika ofta nu för tiden då pojkvännen inte tål kyckling och har lite svårt för fisk. Eftersom det är söndag vankas det matlådor här hemma i alla fall, och då passar jag på. Här hemma ska jag tillaga lax med senapstäcke och ugnsrostade grönsaker. Nom nom!

Du behöver:

Frysta laxfiléer
Philadelphia
Senap
Morötter
Röd paprika
Olivolja
Oregano
Salt

Gör såhär: 

Det är superenkelt! Hacka grönsakerna i mindre bitar och släng i dom i en påse tillsammans med olivolja, salt och oregano. Stäng påsen och skaka runt så att det blir riktigt göttigt i påsen. Häll sedan ut detta på en plåt (tips - bakplåtspapper) och sätt ugnen på 200 °C. Lägg fram de frysta filéerna på plåten och ta fram en liten skål där du blandar philadelphian med en klick senap. Sen smetar du på detta på fisken och in i ugnen i cirka 20 minuter. Det är så himla gott!

13 feb. 2016

Mikaels tomatsås

Du behöver: 

Passerade tomater
Olivolja
Tomatpuré
Pressad vitlök
Salt
Peppar
Oregano
Chili
Smoked paprikapulver

Gör såhär: Blanda i allt i en kastrull och låt det koka upp och stå en stund.

Pizza

För ett tag sen hittade jag ett jättebra recept på pizza á la LCHF, ett tips är att kika in på hemsidan - www.lchfarkivet.se. Hur gott som helst blir det och vi har njutit här ikväll av denna!

Du behöver:

2 ägg
1 msk vatten
1 dl creme fraiche
1 msk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
Salt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 180 °C till att börja med. Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på plåten och börja sedan med att blanda ihop äggen, vattnet och creme fraichen. Efteråt tillsätter du bara resten av ingredienserna. Ta hjälp av en slickepott och gör en fin botten på plåten. Den ska inte vara så tjock, utan försök smeta ut den så gott det går. In i ugnen i cirka 10 minuter, den ska inte ha fått färg när du tar ut den. Sedan på med en smaskig (homemade såklart) tomatsås och det du föredrar att ha på din pizza. Höj värmen till 250 °C. In i ugnen sedan när den känns klar i cirka 15 minuter, eller tills den fått fin färg helt enkelt.

Här hade pojkvännen gjort en jättegod tomatsås och sen hade vi på riven ost, lök, tomat, paprika, ananas och salalmi.

10 feb. 2016

Tacopaj á la LCHF

När jag fick nys om det här receptet via LCHF-ingenjören och sedan hade smakat den för första gången kunde jag inte släppa taget om receptet. Den här pajen är helt fantastiskt god. Jag har bjudit många på den och alla har tyckt om den, oavsett om de äter samma kost som jag eller inte. Jag tröttnar aldrig på den här smaskiga pajen och gör den flera gånger i månaden. Ni måste testa!

Du behöver:

500 g nötfärs
Smör till stekning
Tacokrydda (jag brukar använda en vanlig och en halv påse HOT)
En stor röd paprika
Riven ost
200 g färskost
2 dl creme fraiche (34 %)

Gör såhär:

Börja som vanligt med att sätt ugnen på 225 °C. Stek färsen i smör och när färsen är brun och fin häller du i kryddorna och rör runt. Tillsätt en skvätt vatten om det känns för torrt. Hacka samtidigt paprikan i små tärningar. Förbered en ugnssäker form och lägg färskosten och creme fraichen som en botten i formen.

Häll över färsen när den är klar, över din botten och strö sedan på paprikan. Till sist på med riven ost och in i ugnen i cirka 20 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och ät tillsammans med en god grön fräsch sallad.

Låtsasglass

När man inte har varken grädde, fet mjölk eller någon slags yoghurt hemma och inte ska handla förrän senare så får man experimentera lite. Det blev i alla fall som en hemgjord glass och smakade supergott. Perfekt såhär som lite mellanmål!

Du behöver:

Frysta hallon
Frysta jordgubbar
Frysta blåbär
Fryst mango
En skvätt vatten

Gör såhär:

Det här är så enkelt att det känns löjligt att skriva under "gör såhär". Men, du mixar de frysta bären en stund och häller i en skvätt vatten för att lösa upp det en aning. Rör runt i tillbringaren och mixa en kort stund till. Häll sedan upp detta i en skål och njuuuuuut! Här gjorde jag tre portioner och fryser in två.

8 feb. 2016

Hamburgare

I början på året köpte jag en hamburgergrill till min pojkvän och idag fick vi för första gången äntligen testa den. Den är grym! Allt gick så mycket smidigare än vad det annars gör (för mig) och det tog bara några få minuter. Hamburgarna blev supergoda! Om någon är sugen på en likadan har de grillen på NetOnNet just nu för 299 kr.

Du behöver:

Ca 500 g nötfärs
Ägg
Gul lök
Svartpeppar
Salt
Isbergssallad
Dressing
1 paket bacon
Smör till stekning
Gärna en Quick Burger Grill från OBH Nordica

Gör såhär:

Blanda ihop färsen med ett ägg och tillsätt salt och peppar. Klipp baconen i mindre bitar och stek, sen hackar du löken och steker den i rikligt med smör. Vi stekte även några ägg att ha på hamburgarna! Medan pojkvännen åt bröd tog jag isbergsallad som "bröd" och med en massa goda tillbehör som stekt lök, bacon, ett stekt ägg och dressing.

Har du denna grymma grill så slänger du i hamburgarna efter du pressat dom med den medföljande hamburgarpressen, när grillen lyser grönt. Det tar några minuter så håll koll. Sen är det bara att äta och njuta!

7 feb. 2016

Kycklinggryta med curry

I några dagar har jag nu haft ett recept sparat i mobilen, ett från Tjockkockens blogg. Doftar helt underbart här hemma nu och jag tror min mage kommer vara väldigt glad vid lunch kommande dagar. Jag ändrade någon enstaka grej i receptet men annars är det á la Tjockkocken.

Du behöver:

Ca 1 kg strimlad kycklingfilé
1 stor röd paprika
1 stor grön paprika
1 gul lök
3 klyftor vitlök
0,5 röd chili
3 dl grädde
1 tärning kycklingbuljong
En skvätt soya
2 msk tomatpuré
Smör till stekning
Salt
Peppar
2 msk curry
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver

Gör såhär:

Strimla paprika, lök, vitlök och chili. Häll i allt detta i en stekpanna med rikligt med smör. Häll även i curry, gurkmeja och paprikapulver. Salta och peppra också och låt detta mjuka en aning. Ställ denna panna åt sidan och börja strimla kycklingen. Stek i smör och peppra och salta. Smula ned buljongen och tillsätt tomatpuré. Sedan är det dags för grädden och till sist häll på en skvätt soya, och sen i med paprikablandningen. Låt stå på plattan allt ihop och låt puttra i cirka 20 minuter.

För den som äter kolhydrater är detta förmodligen godast till penne pasta eller ris. Jag kommer ha en vanlig grön sallad till och i annat fall bara ta den som den är. Man kan ju även äta detta med glasnudlar.

LCHF-bröd

Under min första månad med den här kosten blev det mycket ägg, bacon och kvarg till frukost, som ni förstår tröttnar man ganska lätt på detta och jag tyckte det blev svårt att få fram en bra och god frukost, som man även kunde hålla sig på ett tag. Jag åt någon gång en vanlig maträtt men det kändes inte rätt, jag ville ju ha riktig frukost - jag älskar frukost!

Fick i alla fall för ungefär en månad sen ett recept av en gammal vän på ett LCHF-bröd. Det är superenkelt att göra och tar inte alls lång tid. Det här brödet gör jag numera flera gånger i veckan och det är så skönt att ha någonting att kunna ta med sig till skolan, eller till och med kunna äta på tåget dit. Bra också att ha om man skulle bli akut hungrig.

Du behöver:

3 ägg
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
3-4 dl riven ost
Oregano

Gör såhär:

Blanda ihop alla ingredienserna och sätt ugnen på 200 °C. Ta fram en plåt och bakplåtspapper. Klicka sedan ut inte allt för stora runda bitar av det obakade brödet på plåten och krydda lite med oregano. Jag brukar få ungefär sex stycken brödbitar av en sån här sats, och då de går ut händer det ofta att jag gör mer än en sats. Sen in i ugnen när den är varm, i cirka 10 minuter, eller tills de fått fin färg. Sen är det bara att njuta med massa gott pålägg och massa smör!

5 feb. 2016

Lövbiffsgryta med ugnsrostade grönsaker

När det är helg och man går på ledighet måste man bara skämma bort sig med någon god middag för att fira lite. Jag och Mikael hade handlat hem lövbiff så det blev en gräddig vitlökssås med lövbiff och paprika och till detta fick det bli någonting som jag måste göra oftare - ugnsrostade grönsaker. Det stod helt still i skallen så det blev vitlöksklyftor, morötter och röd paprika. Mums!

Du behöver:

Lövbiff
Smör till stekning
Grädde
Creme fraiche
Röd paprika
Oregano
Timjan
Chili
Riven ost
Svartpeppar
Vitpeppar
Vitlök
Morötter
Olivolja
Salt
Oregano

Gör såhär:

Vi var två så en stod för grönsakerna och den andre för grytan. Då ugnen kan ta lite tid, sätt den på 200 °C och hacka grönsakerna i bitar, inte för små bitar men heller inte för stora. Vitlöken lägger du bara i klyftor som dom är. Allt ner i en ugnssäker form och häll över olivolja och krydda med oregano och salt. In med detta i ugnen i cirka 20 min, tills de blir mjuka och goda helt enkelt. Jag körde med varmluftsugn och därför tog det inte så lång tid som med en "vanlig" ugn.

Strimla lövbiffen och stek i en stor klick smör. Krydda med svartpeppar och häll sedan över grädde. Tillsätt creme fraiche och låt puttra. Tillsätt hackad paprika och riven ost och krydda med även oregano, salt, vitpeppar och timjan. Till sist hacka färsk chili och tillsätt i såsen. Låt stå en stund på lägre värme så att det göttar till sig rejält.

Varför jag valt att inte skriva måttsats är för att man helt enkelt lagar efter hur många man är, hur mycket mat man vill ha samt efter sina egna önskemål.

4 feb. 2016

Broccoli- och bacongratäng

Jag följer några LCHF-människor på instagram och det är väldigt bra för man får massa tips om olika maträtter. Som när jag behövde idé på vad jag skulle hitta på till lunch, så kikade jag runt en liten stund och sen satt jag där med ett recept på en broccoli- och bacongratäng från Annas LCHF.

Du behöver:

140 g bacon
150 g broccoli
1 dl grädde
1,5 dl riven ost
Salt
Peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 °C och plocka fram en ugnssäker form. Klipp baconet i småbitar och lägg ut i formen. In i ugnen i ca 10 minuter. Ta sedan ut formen och tillsätt broccoli, grädde, salt och peppar. Slutligen strör du över den rivna osten och så in i ugnen igen, ungefär 20 minuter. Det är så enkelt och gott och ingredienserna har man oftast hemma. Smaskens!


1 feb. 2016

Välkommen

Hej!

Utan att behöva dra hela min livshistoria har jag nu skapat den här bloggen för att inte bara inspirera och motivera mig själv, utan även andra. Till vadå? Jo, till att få en gladare mage, till att må bättre och till att slippa en massa krångliga dieter och bantningskurer. Tro mig, jag har testat dom alla och jag har aldrig mått så bra som jag gör nu. Visst får jag "offra" kolhydrater och socker men det är så värt det. Jag lovar er! 

Själv började jag äta LCHF-kost eftersom jag hade ständigt ont i magen och efter många års erfarenhet av allt från magkatarr, glutenintolerans och ätstörning, mår jag så himla bra numera. Jag har väldigt sällan ont i magen och för första gången vill jag Inte såga av magpartiet, som jag många gånger under mina 25 år sagt. Varför jag valde att även välja bort sockret berodde på mitt socker- och läskberoende och eftersom jag träffade min kärlek som har diabetes typ-1.

Så vad kommer jag bidra med för att underhålla dig via bloggen? Jag kommer damma av min lilla Nikon och börja lägga upp bilder och recept. Ända sen jag började äta denna kost har jag hittat kärleken till matlagning och testar gärna nya, men enkla rätter. Du som kanske också lider av glutenintolerans, diabetes eller äter en kolhydratsnål kost tror jag kommer gilla min blogg. Eller du som bara vill ha ett tidsfördriv eller en gnutta inspiration till nya recept, kom igen!